Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 08. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Ukrán válság - Felrobbant egy ukrán parti őrségi kishajója, sérültek

Ukrán válság - Felrobbant egy ukrán parti őrségi kishajója, sérültek

Felrobbant vasárnap az ukrán parti őrség egyik kishajója Donyeck megyében, az Azovi-tengerparton lévő Mariupol kikötővárosnál - közölte honlapján az ukrán határőrszolgálat.

A közlemény szerint a hajó épp csak kihajózott a kikötőből, amikor a detonáció nem messze a parttól bekövetkezett. Hét határőr katona tartózkodott a fedélzeten, közülük legalább ketten sérültek meg. A hajó jelentős mértékben megrongálódott. A robbanás oka egyelőre nem ismert, de a hatóságok valószínűsítik, hogy a kishajó aknára hajthatott.

Helyi belügyi forrásoktól az Ukrajinszka Pravda hírportál úgy értesült, hogy az őrhajó parancsnoka a robbanás közben eltűnt, őt még keresik a mentést végzők.

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője közben vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a az előző 24 órában egy ukrán katona sem esett el a kelet-ukrajnai harcok övezetében, viszont nyolcan különböző súlyú sérüléseket szenvedtek.

Elmondta, hogy a front mentén továbbra is feszült a helyzet, az oroszbarát szakadárok a legtöbb tüzérségi támadást Donyeck környékén hajtották végre a katonák állásai ellen, ahol 14-szer nyitottak tüzet 120, illetve 122 milliméter kaliberű, a minszki megállapodás által tiltott aknavetőkkel, Hranitne településnél pedig öt alkalommal Grad rakéta-sorozatvetővel.

A szóvivő szavai szerint a katonák a minszki megállapodásnak megfelelően csak akkor viszonozták a tüzet, ha életüket vagy civilek testi épségét veszélyeztették a szakadárok támadásai, a provokációkra nem reagáltak.

fotó:illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése