Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 07. 12:21, vasárnap | Bulvár
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Vagyonrekordot döntöttek a brit szupergazdagok - Rowling és McCartney is a listán

Vagyonrekordot döntöttek a brit szupergazdagok - Rowling és McCartney is a listán

Vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnás becsült vagyonáról.

A vasárnap megjelent 2017-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 14 százalékkal, 83 milliárd fonttal 658 milliárd fontra (csaknem 250 ezer milliárd forintra) emelkedett.

A Rich List 2017 szerint a rangsorban szereplők közül 19-nek a vagyona egymilliárd fonttal vagy ennél is nagyobb mértékben emelkedett az elmúlt évben.

A felső 500 összvagyona 580,4 milliárd font, vagyis magasabb a tavalyi teljes listán szereplő ezer szupergazdag akkori 575,6 milliárd fontos együttes vagyontömegénél.

A 2017-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső ezres kasztja jelenleg 134 milliárdost számlál, tizennéggyel többet, mint a tavalyi lista. Csak Londonban 86 milliárdos él, több, mint a világ bármely más városában.

A globális pénzügyi válság óta ismét lendületbe jött vagyongyarapodás ütemét jól mutatja, hogy az idei Rich List ezres névsorába minimum 110 millió fontos vagyonnal lehetett egyáltalán bekerülni, a 2009-es Rich List 55 millió fontos bekerülési küszöbének éppen a kétszeresével.

A The Sunday Times az idei lista közzétételéhez időzítve megrendelt egy közvélemény-kutatást is a szupergazdagok megítéléséről. A YouGov kutatóintézet által elvégzett vizsgálat szerint a britek többsége büszke arra, hogy Londonban több milliárdos él, mint például New Yorkban, ennek ellenére azonban 78 százalékuk támogatná, ha a leggazdagabbaknak a jelenleginél több adót kellene fizetniük.

A közvélemény számára az sem mindegy, hogy ki miként szerezte vagyonát. A megkérdezetteknek mindössze a 4 százaléka adózik elismeréssel azoknak, akik öröklés útján tettek szert gazdagságukra, a legtöbben, 61 százaléknyian viszont elsősorban azokra néznek fel, akik alkotóművészi - irodalmi, színészi, zenei - tehetségükkel szerezték vagyonukat.



Az irodalmárok közül messze a leggazdagabb a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője, Joanne K. Rowling, akinek a Rich List 2017 szerkesztői 650 millió font vagyont tulajdonítanak, 50 millió fonttal többet, mint tavaly. J.K. Rowling, az idei ezres lista 197. helyezettje az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma viszont világviszonylatban is a leggazdagabb regényíró.

A hét kötetből álló Harry Potter-regényfolyamból világszerte 450 millió példány fogyott 6,1 milliárd font értékben, amelyből a Rich List összeállítóinak becslése szerint J.K. Rowlingot 900 millió font jogdíj illethette, és a Harry Potter-filmek legalább további 200 millió fonttal gyarapíthatták vagyonát.

Ennek alapján sokan hiszik milliárdosnak az írónőt, a Rich List 2017 szerkesztői hangsúlyozzák azonban, hogy Rowling rengeteget fordít vagyonából jótékonysági célokra.

A zenei vagyonlistát továbbra is Sir Paul McCartney vezeti, 780 millió fontos - a tavalyinál 20 millió fonttal nagyobb - bankszámlával.

A Beatles egykori basszusgitárosát és dalszerzőjét Andrew Lloyd Webber követi 740 millió fonttal a zenei vagyonlista második helyén. A világhírű musicalszerző vagyona 25 millió fonttal gyarapodott a tavalyi Rich List óta.

Hozzájuk képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik. A 91 esztendős II. Erzsébet királynő a tavaly kimutatott 340 millió font után az idei listán 360 millió fonttal szerepel; ez a 329. helyre volt elegendő. Az uralkodó - vagyongyarapodása ellenére - tíz helyet visszacsúszott egy év alatt, tavaly ugyanis a 319. helyen állt a Rich List ezres mezőnyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.