Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 29. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Van, aki előtt pénzzel tisztelegnek

Van, aki előtt pénzzel tisztelegnek

Az uralkodó képmásával díszített tízfontos bankjegyek kibocsátásával ünnepli II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóját a Royal Bank of Scotland (RBS).

A húszmillió font értékben (7,5 milliárd forint) kibocsátott tízfontos bankjegyeken az uralkodó négy portréja látható az 1940-es évekből egészen a 21. századig. Az előző héten forgalomba került speciális szériaszámmal ellátott bankjegyek egy részét különböző szervezetek és intézmények között osztották szét.

Támogatásban részesült egyebek között a skót fiatalok üzleti vállalkozásait segítő Prince's Scottish Youth Business Trust, a szegénység és az igazságtalanság ellen küzdő Oxfam nevű nemzetközi szervezet, a Skót Nemzeti Múzeum, a Skót Rögbi Egyesület és egy gyermekeket segítő alapítvány.

A bankjegyekre az uralkodó gyémántjubileumi jótékonysági alapítványának (Queen's Diamond Jubilee Charity Trust) támogatását célzó, az év későbbi részére tervezett árverésen is lehet licitálni.

A Royal Bank of Scotland bocsátott ki elsőként olyan bankjegyet, amelyet brit uralkodó képmása díszített, méghozzá rögtön az alapításának évében, 1727-ben, I. György uralkodása idején. A Bank of England ezzel szemben csak 1960-ban bocsátott ki először uralkodói portréval díszített bankjegyet.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.