Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Február 06. 06:48, szerda | Helyi

Van fűtés a Barsi Dénes utcában

Van fűtés a Barsi Dénes utcában

A polgármester a Fidesz-frakció támogatását nyújtotta át, mivel az önkormányzati kölcsönt nem tudta a társasház elfogadni, hogy legyen fűtés a Barsi Dénes utca egyik társasházában.

A Barsi Dénes 1/a-b-c, d-e. számú két ház, a volt orosz laktanyai tiszti házak, mintha elátkozott házak lennének. Néhány éve levitte a vihar az 1/a-b-c épületének a tetejét, most meg, úgy néz ki, hogy fűtés nélkül maradt a két házban megközelítőleg 80 lakás.

Az adósságuk elérte a 600 ezer forintot.

A dolog az építésnél kezdődött

A ház építője nem számította be a lakások eladási árába a fűtési rendszer kiépítését. A több, mint harminc millió forintos beruházást megfinanszírozta, s úgy állapodott meg a vevőkkel, hogy majd tíz év alatt letörlesztik, s utána kerül a saját tulajdonukba, addig ő szolgáltat számukra.
Tehát van egy ház, aminek saját fűtési rendszere van, van egy üzemeltető, akié a beruházás, s az szolgáltat a lakóknak. Ő veszi meg a fűtéshez szükséges gázt az E-ON-tól. A szolgáltatás díjával elszámol egyénként a lakókkal, beszedi a fűtési díjat és a törlesztési díjat, s fizet az E-ON-nak. A dolog elméletileg rendben lévőnek is tűnt volna, ám…


Gyakorlatilag már az első évtől kezdve gondok voltak. Már akkor akadtak olyan családok, amelyek nem fizettek, mások pedig késve és akadozva. Közben az üzemeltető. úgy döntött ugyanis, hogy hagyja az egészet, s nem görcsöl tovább a számára megoldhatatlan helyzettel, s lemond az üzemeltetésről, átadja a rendszert a társasháznak, hogy majd az törlessze fele is az adósságát.

Közben kiderült, hogy az általa kalkulált és az E-On szerint ténylegesen mért gáz mennyisége nincs összefüggésbe egymással, ráadásul 15-20 százalék elmaradt vagy késett az eddigiek törlesztésével is.... így a különbséget a társasház már nem tudta fizetni, s erre jött a szolgáltató és kikapcsolt.

Családok maradtak fűtés nélkül a tél kellős közepén..

Hingyi László,képviselőhöz forfdultak, aki megpróbált minden úton segíteni. Napokon belül megtalálták Cserna Gábor, polgármesterrel és Szepesi Attila, gazdasági alpolgármesterrel a jogi megoldást, a hivatal sürgősen előkészítette az előterjesztést, s a közgyűlés megszavazta a háznak a gyors kölcsönt...azonban...

Ahhoz, hogy a ház el tudja fogadni a város segítségét kétharmados döntésre lett volna szükség... Ám a erre nem volt lehetőségük.. Idő közben az épülket el kezdett üresedni. Volt, aki a bankkölcsön tett ki a falak közül, más magától menekült a bizonytalan és kétséges helyzetből. Lényeg a lényeg, rövid idő alatt nem tudták összeszedni, hogy határozatképes legyen a társasház.

Tehát segítség lett volna, gáz még sem...

Ekkor döntött úgy dr.Dorkota Lajos, országgyűlésu képviselő, hogy párton belüi összefogással oldják meg a tarthatatlan helyzetet, s ennek eredményeként a hát megkapta a segélyt Cserna Gábor polgármestertől, s közben Szepesi Attila alpolgármester eljárt az E-Onnál, hogy sürgősséggel vissza tudják kapcsolni a szolgáltatást.

Szinte továbbtartott leírni a történetet, mint maga az intézkedés, s bevalljuk, hogy ez is elég ritka...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.