Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 03. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

A vállalati hitelállomány növelésére van szükség a bankoknál azért, hogy több beruházás valósuljon meg és több munkahely jöjjön létre - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd este az M1 aktuális csatornán.

A miniszter hozzátette: a kormány adókedvezménnyel szeretné ösztönözni a bankokat a hitelezési aktivitás növelésére, 2016-ban összesen 10 milliárd forintot igényelhetnek vissza a vállalati hitelállományukat növelő bankok.

Varga Mihály szerint a jegybanki alapkamat szintje a gazdaság állapotát, az inflációs várakozásokat nézve a kedden megjelent londoni elemzésekkel egyetértve, 1,3-1,2 százalékig is csökkenhet.

A monetáris tanács a legutóbbi kamatcsökkentéssel jó döntést hozott, további csökkentésnek is van tere - mondta.

Az egészségügyi fejlesztésekre az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot fordított a kormány hazai és uniós forrásokból. Olyan finanszírozásra kell hosszú távon átállni a szektorban, amely az ellátás nagyságát a gazdaság lehetőségeihez igazítja - hangsúlyozta Varga Mihály. Leszögezte: a fejlesztések folytatódnak, a bérrendezés elindul, jövőre 15,3 milliárd forinttal többet fordítanak egészségügyi dolgozók ellátására.

Varga Mihály szerint a 2016-os költségvetéshez benyújtott ellenzéki javaslatok több száz milliárd forint bevételkieséshez vezetnének.

A személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra csökkentésével több mint 4 millió ember érezheti, hogy több marad nála, javul az életminősége - mondta.

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban két nagy hitelminősítő is stabilra változtatta Magyarország kilátásait.

Magyarország felminősítése többletkeresletet támaszthat az állampapírok iránt - tette hozzá.

A gazdasági tárca vezetője szerint az ország adósságfinanszírozása évről évre könnyebb, a GDP-hez viszonyított államadósság tavaly 76,9 százalékra csökkent. Jövőre a tárca számításai szerint az ideinél 72-75 milliárd forinttal kevesebbet kell adósság megújítására költeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.