Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 19. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnap csak 41 migránssal szemben intézkedtek

Vasárnap csak 41 migránssal szemben intézkedtek

Vasárnap este nyolc óráig összesen 41 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkednie a magyar rendőröknek a szerb határszakaszon, Horvátország irányából pedig nem volt elfogás

- mondta el Bakondi György vasárnap este az M1 aktuális csatornán. A miniszterelnöki főtanácsadó Letenyén, a magyar-horvát határon nyilatkozva hangsúlyozta: a déli határzár megfelelő színvonalon működik, a szükséges erők és eszközök garantálják a határőrizet biztonságát.

Kitért arra is, hogy vasárnap sem a két horvát tranzitzónában - Letenyén és Beremenden -, sem pedig Tompán és Röszkén nem jelentkeztek migránsok menedékkérelem benyújtására.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanitt arról is beszélt, hogy a hatóságok és a határvédelmet ellátó szervek felkészültek arra a lehetőségre is, ha a horvát hatóságok esetleg ismét a magyar határra szállítanák az illegális bevándorlókat. "Kellő óvatossággal mondhatjuk, hogy sikeres a déli határzár", a kormány elérte azt a célját, hogy Magyarországot és az Európai Unió határát igyekszik megvédeni.
Tudatában kell lennünk ugyanakkor annak, hogy további menekültek érkeznek, a hírek szerint Görögországból Macedóniába körülbelül 10 ezer ember érkezett csak a szombati napon. Látható, hogy az osztrák oldalon is "csökkent a kapacitás és a hajlandóság" a migránsok átvételére, ezért ennek esetleges hatásaira is készülni kell a következő napokban - jelezte a kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva elmondta még: a magyar-szlovén határon addig van szükség a szombattól ideiglenesen elrendelt határellenőrzésre, "amíg nem változnak meg alapvetően a körülmények". Erre pedig addig nincs esély, amíg Görögországban, illetve a Törökországgal folytatott tárgyalások nyomán nem lehet változásokat elérni a Nyugat-Európa irányába induló migránsok számát illetően.

Bakondi György arra a kérdésre, hogy jól védhető-e a magyar-horvát határ, kifejtette: a változatos határvonal miatt nehezen őrizhető ez a 348 kilométeres szakasz, ahol több helyen folyó képez természetes akadályt, de műszaki megoldások alkalmazásával és megfelelő élő erővel ott is jelen vannak, ahol nincs kerítés. A rendvédelmi erők és a honvédség figyelemmel kíséri a túloldali történéseket, mozgásokat, és időben reagálni tudnak bármilyen fejleményre.

Kitért arra is, hogy a cseh és szlovák katonák továbbra sem látnak el szolgálatot a horvát határon, ők a Magyar Honvédséggel közösen, éppen a tömeges migráció kezelésére irányuló gyakorlatot hajtanak végre. "A hangsúly a szimbólumon van, hogy össze tudtunk fogni egy ilyen helyzetben", hogy a schengeni külső határt közösen meg tudják őrizni a visegrádi négyek, példát adva ezzel az Európai Unió más államainak is - fűzte hozzá.

Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt továbbá, hogy az Európai Uniónak szembe kell néznie a migránshullámmal kapcsolatos kihívással, amire volt idő felkészülni. Egyetlen forgatókönyv van, európai összefogásra van szükség, mert az összes tagállamnak "nemcsak joga, de kötelessége is megvédeni a határokat, mindent megtenni azért, hogy az illegális migránsok áradatát a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tartóztassuk fel".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.