Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 03. 14:30, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vérteszt jelezheti a menopauza várható időpontját

Vérteszt jelezheti a menopauza várható időpontját

Már a nők harmincas évei végén megjósolható egy új vérteszt segítségével, hogy mikor következik be náluk a változó kor, a menopauza.

Már a nők harmincas évei végén megjósolható egy új vérteszt segítségével, hogy mikor következik be náluk a változó kor, a menopauza - derült ki amerikai kutatók tanulmányából, melyet a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban tettek közzé.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 293 nőt vontak be követéses vizsgálatukba, amelyben a harmincas és negyvenes éveikben lévő nők vérmintájából mérték évről évre a petefészek által termelt anti-Müller-hormon (AMH) szintjét.
Úgy találták, hogy az AMH-szint változásának mértéke és üteme alapján viszonylag pontosan meg lehet becsülni az életkort, amikor a nőnél bekövetkezik a menopauza.
Jelenleg az életkor alapján adnak becslést a női menopauzára, amely - az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint - átlagosan 51 évesen történik meg az amerikai nőknél, ám ennek szórása meglehetősen nagy, vannak, akinél már negyvenes éveik elején megjelenik, míg másoknál csak az ötvenes éveik végén. A mostani tanulmány megmutatta, hogy a különbségek 82 százalékát megmagyarázza az AMH-szint változása.
Az elemzés azt is megmutatta, hogy átlagosan két évvel korábban következett be a menopauza azoknál a nőknél, akik AMH-szintje gyorsan változott, azokhoz képest, akiké lassabban.
A vizsgálatba bevont nőktől 5 éven át 9 havonta vettek vért, és mérték AMH-szintjüket, majd még 14 éven át követték nyomon őket, hogy megállapítsák náluk a menopauza valódi időpontját.
Annak előrejelzése, hogy valaki mikor számíthat a menopauza bekövetkeztére, azoknál a nőknél különösen hasznos, akiknek problémájuk van termékenységükkel, valamint azoknál, akiket a változókorral összefüggő betegségek, például a csontritkulás vagy egyes szívbetegségek érinthetnek - idézte Ellen Freeman kutatásvezetőt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
http://news.yahoo.com/blood-test-may-reveal-menopause-age-121635694.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során