Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Május 12. 21:48, szombat | Helyi

Vetró szobrai

Vetró szobrai

Szerintem a jó szobrokat, meg akarja az ember érinteni. Ellenállhatatlan vágyat érez , hogy végighúzza a kezét a formák vonalain, hogy érezze az ujjain az anyagot, az anyag felüleletét.

Vetró András szobrai ilyenek. Egyszerűen meg kell fogni, simogatni a kiállított tárgyat, mert lágy és durva, folytonos és töredezett, szép és különös, egyértelmű és elgondolkodtató...Szerintem pontosan ettől több egy szobor, mint egy rajz vagy egy fotó, mert nem csupán látni, hanem érinteni kell.

Jó kis szobrok - ahogy képzőművész ismerősöm mondaná. Jó kis szobrok, jó kis domborművek. És ahogy ránézünk Vetró Andrásra, egyértelművé válik, olyanok, mint az alkotójuk. Szerényen, nem tolakodóan vesz részt a világban, amiről azért meg van a maga véleménye.Örömmel ismerte fel városunkba tett látogatása során azt az acélszobrot, amelyet édesapja tanítványa készített.

Kézdivásárhelyről jött kiállítani a Bartók aulájába. Dr. Dorkota Lajos országgyűlési képviselő, megyei kormánymegbízott pénteki megnyitó beszédében köszöntötte az alkotót városunkban:

"Vetró András találkozik Dunaújvárossal, Dunaújváros találkozik Vetró Andrással." Hangsúlyozta, hogy nem csupán Kézdivásárhely és Dunaújváros közott van több száz kilométer, hanem több száz év is, mint elválasztó tényező van jelen, hiszen a bemutatott alkotások témái történelmi korokat ívelnek át, míg városunk csupán hat évtizede létezik.

Szobrai egyszerre profánok és hétköznapiak és fennköltek.

A kiállítás megnyitón Cserna Gábor, polgármester mondott pohárköszöntőt.

VETRÓ ANDRÁS kiállítása az ERDÉLY MŰVÉSZETÉÉRT ALAPÍTVÁNY közreműködésével látható a Bartók aulájában 2012. június 15-ig.

Néhány életrajzi elem:

1973-ban végzett a Kolozsvári Szépművészeti Intézet szobrászati szakán.

Tanárai: Löwith Egon szobrászművész, Bretter György filozófus, Földes László esztéta és édesapja, Vetró Artúr. 1973-ban Kézdivásárhelyre kérte kinevezését, ahol mintázást, rajzot és művészettörténetet tanított a helybéli Nagy Mózes Gimnáziumban. 1973 óta részt vesz egyéni és csoportos kiállításokon, hazai és külföldi alkotótáborokban. Szabadtéri munkái több hazai és külföldi városban megtalálhatóak. A Nagy Mózes Közművelődési Egyesület Hagyományőrző Társaságának keretében működő 15. Székely Határőr Gyalogezred I. Zászlóalja I. Századának parancsnoka. A Képzőművészeti Szövetség Sepsiszentgyörgyi fiókjának tagja, az újraalakult Barabás Miklós Céh tagja.
Körplasztikái és domborművei kővel, patinázott gipsszel és fémmel (főként alumíniummal) készülnek. Érdeklődéssel fordult történelmi és sport-témák felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.