Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évi ezerszer kell büntessen az ellenőr

Évi ezerszer kell büntessen az ellenőr

Az ellenőri munka sikerét nem a büntetések, hanem a jegy és bérletvásárlások száma mutatja meg – reagált a Budapesti Közlekedési Központ, miután a Blikk nyilvánosságra hozta: egy területi vezető évi ezer pótdíjazást javasol a BKK ellenőreinek, s ebből legalább 360 eset a befizetésig is el kell hogy jusson. A központ ugyanakkor elismeri, több az ellenőrzés, és összesen 37 milliárdos követelést szeretnének behajtani - s nem cáfolják az újság értesüléseit sem.

A jegy- és bérletellenőrzési tevékenység eredményességének nem a pótdíjazások számának direkt növelése következtében elért pótdíjbevétel-növekedésben kell tükröződnie, hanem a jegy- és bérleteladások növekvő számában.A jegyellenőrzési tevékenység újraszervezésével bevezetett intézkedések eredményeként az idei év május – július hónapjaiban több, mint 2 százalékkal növekedett az eladott jegyek és értékesített bérletek száma az elmúlt év azonos időszakához képest, amely több száz millió forintos többlet bevételt jelent. 'Úgy véljük, hogy ennek további fokozását elsősorban a folyamatos és rendszeres ellenőri jelenléttel és utazási kontrollal lehet elérni.' - áll a közleményében

2011. január 1-jétől 2011. augusztus 31-ig 257.071 db pótdíjazási esemény volt, míg a 2012-es év azonos időszakában – azaz 2012. január 1. és 2012. augusztus 31. között - 226.195 db pótdíjeseményt regisztráltu a BKK.

Jelenleg összesen 37 milliárd forint a felhalmozódott követelés, amelyből 35,3 milliárd forint még a BKV Zrt.-t illeti meg. A felhalmozódott követelésekből évente 8-900 millió forintot sikerül beszedni, a behajtás sikerességét azonban nagyban befolyásolja az utasok együttműködése, fizetési hajlandósága, állampolgári felelősségvállalása és természetesen a behajtási lehetőségek, azaz az e célból rendelkezésünkre álló eszközök megléte, illetve hiánya.

BKK szerint a Blikk által nyilvánosságra hozott felhívás,, arra irányul, hogy a jegyellenőri intézkedések során a 'szakszerű és előírásszerű munkavégzés kerüljön túlsúlyba, azaz a jegyellenőrök munkaidejük hatékony kihasználásával az elvártaknak megfelelően az utasok bérletvásárlásra történő motiválását segítsék elő'. Az ellenőrzési tevékenység eredményességét a jegyellenőrök akkor tudják növelni, ha munkaidőben minél több utast ellenőriznek, és minél több - a BKK-t és a fizető utasokat is megkárosító - jogosulatlanul utazóval szemben kezdeményeznek és visznek végig intézkedést.

A jegyellenőrök alapbére nem egyébként nem magas, a BKK-nál épp a jutalékok miatt éri meg dolgozni: a pótdíjjutalék összege helyszíni pótdíjanként 500, pótdíj folyamatonként 250 forint.

A BKK rámutat, egyes sajtóorgánumokban tévesen jelent meg, hogy az jegyellenőrzést BKV ellenőrök végzik, azonban ahogy fent említettük a közlekedésszervezői szerepkör kialakításának részeként a jegy- és bérlet-ellenőrzési feladatok ellátását 2012. május 1-jével átvette a Budapesti Közlekedési Központ. A jegyellenőrzést a BKK alkalmazásában álló BKK ellenőrök végzik. A központ szerint a büntetés kifejezés sem állja meg a helyét, hiszen a BKK nem végrehajtási szerv.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton