Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2013. Február 14. 11:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Visszahelyeztek állásába hat Veszprém megyei bírót

Visszahelyeztek állásába hat Veszprém megyei bírót

Jogerősen visszahelyezett állásába hat, korábban nyugdíjazott Veszprém megyei bírót a Győri Törvényszék – erősítette meg az MTI értesülését csütörtökön Máté Kinga szóvivő bíró.

Tájékoztatása szerint a hétfőn és szerdán meghozott döntésekkel a Veszprémi Törvényszék és a Pápai Járásbíróság korábbi elnöke, valamint négy volt törvényszéki bíró ügye zárult le. A törvényszék annyiban változtatta meg a két bírósági vezető esetében az első fokon meghozott ítéleteket, hogy arra is kötelezte munkáltatójukat, eredeti beosztásukban foglalkoztassa tovább őket.
Megjegyezte: egy szombathelyi cégbíró ügyében hatályon kívül helyezte a törvényszék az első fokon meghozott döntést, és ügyében új eljárást rendelt el.
Az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly júliusban semmisítette meg azt a szabályozást, amely a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentést kapcsolt. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke január elején az MTI-nek azt mondta, a leszállított korhatár miatt 230 bíró vonult nyugdíjba, az Ab döntése után 163-an munkaügyi pert indítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.