Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 06. 08:10, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Xaver orkán - Tetőzött a vihardagály Hamburgban

Xaver orkán - Tetőzött a vihardagály Hamburgban

Tetőzött az utóbbi évtizedek legnagyobb vihardagálya péntek reggel Hamburgnál. A Xavér orkán péntek estére hagyja el Németországot, komolyabb károkat eddig nem okozott.

Hamburgnál a vízállás az orkán hatására 6,09 méterrel haladta meg a dagály idején jellemző átlagos szintet kora reggel, ami száz éve a második legnagyobb érték. A belvárosi St. Pauli negyed több része víz alá került, 300 embert kitelepítettek.
A Xaver orkán csütörtök délután érte el az Északi-tenger németországi partvidékét. Azóta csak Hamburgban, a térség legnagyobb városában több mint háromszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat, főleg kidőlt fák és megrongálódott tetők miatt. Nagyobb kár azonban nem keletkezett. Az egyetlen komolyabb incidens péntek hajnalban történt, amikor kisiklott egy elővárosi vonat. A balesetben csak egy ember sérült meg, könnyebben.
Az orkán éjjel elérte Németország északkeleti részét. Berlinben és a fővárostól északra rendkívül erős a szél és hófúvások is nehezítik a közlekedést, de mindenütt viszonylag jól megbirkóznak a természeti csapással. Brandenburg tartományban az éjjel ugyan 17 közlekedési baleset történt, de csak egy ember sérült meg.
A viharciklon miatt a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt magas vagy a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben. A lakosságnak azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. A Német Időjárástani Intézet (DWD) előrejelzése szerint pénteken az ország északi- és balti-tengeri partvidékén 140 kilométeres, a tengertől távolabb fekvő régiókban 110 kilométeres széllökések lehetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).