Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Május 12. 23:11, kedd | Helyi

Zártkertesek figyelem! Könnyebb lesz az adásvétel, csere. Most kell lépni!

Zártkertesek figyelem! Könnyebb lesz az adásvétel, csere. Most kell lépni!

Az új földforgalmi szabályozás a zártkerteknél is a termőföldekre vonatkozó szabályok alkalmazását rendelte el. Ezáltal gyakorlatilag megszerezhetetlenné és eladhatatlanná váltak a kiskertek..

“Az új Földtörvénnyel azonban 6-8 hónapra ugrott meg a zártkertek adásvételének ügyintézési ideje” . A tapasztalatai szerint, azt amit korábban, nagyon rövid idő alatt el lehetett intézni, most gyakran a zártkert árával megegyező illeték és munkadíj fejében, a korábbi ügyintézési idő többszörösét végig várva lehetett már csak véghez vinni. Mindezt gyakran úgy, hogy ha valaki nem gondolkozott előre, bőven kihagyott egy évet a gazdálkodásból, ami ha valaki termelni szeretne a kertben, igencsak károsan érintett a leendő vevő, sőt az eladót is. A bizonytalanság sajnos a legrosszabb reklám volt ennek a nagyon népszerű, bátran mondható, életformának.

A jelen: A hibát úgy tűnik, most 1 év után, sikerült javítani.

“A jelenlegi változás, ami megkönnyíti a zártkertek tulajdonos váltást a következőkben áll: Az ingatlannyilvántartásról szóló 1997 évi CXLI törvény egy új 89/A paragrafussal egészült ki, és már hatályos is, amelynek értelmében – a díjtörvénnyel összhangban – a 2016. december 31-ig a zártkerti ingatlanokra ingyenesen lehet a Földhivataloknál a művelési ág alóli kivételét átvezettetni. Ezzel lényegében a zártkertek kikerülnek az alól a kötelezettség alól, amely a nagyon szigorú és időben hosszan tartó eljárás alá vonta őket. A könnyítés, persze az adásvétel csere előtt egy extra lépést tesz szükségessé (művelési ág alóli kivétel iránti kérelem) , ami ingyenes a 1996. évi LXXXV. törvény (a továbbiakban: Díjtörvény) 32/C. § (1) bekezdésének u) pontja értelmében. Ami még fontos a határidő: 2016. december 31-ig van lehetőség erre. Úgy gondolom, most érdemes mindenkinek lépnie és tisztázni zártkertje sorsát, vagy aki venni akar, most kell lépnie. A jogszabály egyebek iránt már hatályos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.