Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Június 18. 11:24, kedd | Helyi
Forrás: mti - foto pixabay

A Liberty Dunaújváros leállítja kokszoló kemencéit

A Liberty Dunaújváros leállítja kokszoló kemencéit

A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítását, amelyek egyre kevésbé hatékonyak, nehezen karbantarthatóak és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt

- közölte az indiai tulajdonú cégcsoport hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben jelezték, a kokszgyártás szerdán befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe, s ezalatt a vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszoló kemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem szén-dioxid- és porkibocsátását, mely tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is - tették hozzá.

Közölték, hogy a társaság mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése és más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében. Ennek megfelelően a Liberty Dunaújváros együttműködik a szakszervezetekkel és a hatóságokkal egy átállási terv kidolgozásában.

Jelezték, hogy jelentős beruházásokat terveznek a következő öt évben annak érdekében, hogy dunaújvárosi üzemük karbonsemleges acélgyártóvá váljon, mely fejlesztések az üzletág elmúlt generációjának legnagyobb lépései lehetnek. Ennek érdekében a Liberty a közelmúltban szerződést írt alá a CISDI Engineeringgel a dunaújvárosi elektromos ívkemencés technológia telepítésének megvalósíthatósági tanulmányáról, mely új technológia a zöldacél-gyártás révén mintegy 80 százalékkal csökkenti majd a közvetlen szén-dioxid-kibocsátást.

A LIBERTY Steel Group a GFG Alliance része, amely összefogja a Sanjeev Gupta és családja tulajdonában lévő globális vállalkozásokat és befektetéseket. A GFG Alliance három iparági pillérre épül, ezek: a LIBERTY Steel Group, az ALVANCE Aluminium Group és a SIMEC Energy Group. E vállalatok egymástól függetlenek, de működésükben közösek az értékek: a fenntartható jövő megteremtése az ipar és a társadalom számára. A GFG Alliance mintegy 35 ezer embert foglalkoztat 30 országban, és több mint 20 milliárd amerikai dollár bevételt termel.

A Liberty Dunaújváros a Liberty Steel Group része, utóbbi 11 milliárd dollár globális forgalommal, több mint 20 millió tonnás teljes hengerlési kapacitással, több mint 200 gyártási helyszínnel rendelkezik világszerte 13 országban, és mintegy 28 ezer embert foglalkoztat.

Az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot.

A Dunaferr az orosz és ukrán tulajdonosok ellentétei miatt 2022 végére fizetésképtelenné vált, a működés ellehetetlenülését kormányzati beavatkozással sikerült megakadályozni. Az Európai Unió 2023 októberében jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 17:31, péntek | Helyi

ELTŰNÉS MIATT KERESSÜK NAGY JÁZMINT

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.