Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Július 23. 10:29, péntek | Helyi

Hő lenne a hulladékból

Hő lenne a hulladékból

Immár szakállas téma a Közép Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – megfeneklett - uniós pályázati projektje. Az ok: a mintegy 160 település, többek között Székesfehérvár és Dunaújváros közreműködésével

A „megfeneklés” oka, hogy Várpalota önkormányzata, előzetes ígéretével ellentétben, nem járult hozzá az égetőmű elhelyezéséhez saját területén, holott a nagy terv egyik kulcspontja volt a várpalotai égetőmű.

 

Dunaújvárosban eléggé régi terv a Dunaferr erőmű átalakítása hatékonyabb kombi-ciklusúvá. Időközben a papíripari gyárkomplexum önálló feketeszén tüzelésű erőmű építését tervezte, amelyben el tudják égetni a cellulóz alapú papírgyári hulladékot is. Ez az erőmű feleslegessé tenné, hogy a vasmű erőműve szolgáltassa a gőzenergiát a papírgyáraknak. Fordulat ígérkezik az erőműépítés és a hulladékhasznosítás terén Dunaújvárosban! Dr. Sándor Péter az ISD POWER Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta a közelmúltban Dunaújváros önkormányzatát, hogy cége egy japán technológiát felhasználó, a hulladékok termikus bontásán és a keletkező szintézis-gáz gőzkazánokban történő elégetésén alapuló erőmű előkészítésén dolgozik. Az erőmű tervezett telepítési helye a 3657/10 helyrajzi számú terület, az egykori zagyvölgy Dunaferr kerítéséhez legközelebb eső része. A szükséges környezeti hatástanulmány készítése jelenleg folyamatban van.

 

Dr. Sándor Péter kilátásba helyezte, hogy a JBIC japán bank fogja elkészíteni az üzleti és műszaki megvalósíthatósági tanulmányt. A pirolízis/elgázosítás elvén működő, gáztermelő erőműben összesen évi 192 ezer tonna hulladékot szándékoznak feldolgozni. Ebből 60 ezer tonna származik a Dunaújvárosi kistérségből, 20 ezer tonna a Dömsödi kistérségből. A Dunapackból 67 ezer tonna rejektet és 45 ezer tonna rostiszapot fogad terv szerint az erőmű, amit még a Dunaferr társaságcsoport 500 tonnányi nem veszélyes hulladéka egészít ki. A tervezett ISD POWER erőmű megvalósítása előtti akadály még, hogy a kiszemelt telket Dunaújváros rendezési terve ipari-gazdasági övezetbe sorolta, ahol a hatályos jogszabályok szerint erőmű nem helyezhető el. Ezért az ISD POWER Kft. kezdeményezte a kérdéses terület átsorolását „különleges terület” kategóriába, vállalva annak költségét.

 

Számos előírás által szabályozott, különféle egyeztetéseket követelő, fél évnél is meghaladó átfutási idejű szakértői munka a rendezési tervek készítése, módosítása, jóváhagyása. A legutóbbi – rendkívüli – közgyűlés eleget téve a kérésének, egyhangúlag megszavazta a Délivárosi út, papírgyári vasút és Papírgyári út által határolt terület rendezési terve módosítását szolgáló munka megkezdését. A döntés hátterében meghúzódik még az is, hogy a „megfeneklett” uniós pályázati projekt készülőfélben levő átstrukturálása közben kimaradhat a programból Dunaújváros az ide tervezett feldolgozó-kapacitással együtt. Létezik ilyen – hivatalosan nem megerősített - információ is! Fontos érdekünk tehát az, hogy ne kelljen (a lakosságra többletköltséget terhelve) távoli lerakókba szállítani a városban és térségében képződött kommunális hulladékot, továbbá, hogy annak komplex feldolgozása térségünkben történhessen, energiát szolgáltatva, egyúttal új munkahelyeket létrehozva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.