Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Október 13. 10:40, csütörtök | Helyi

Megszámlált közlekedés

Megszámlált közlekedés

Fenntartható mobilitás - ízlelgetjük a szavakat, gyakorlatilag a kifejezés mögött egy élhetőbb város áll.

Ahol megfelelő számú kerékpárút, parkoló, optimális sűrűségű és vonalú tömegközlekedés és még számtalan egyéb dolog áll a rendelkezésünkre, hogy az életünk elég jelentős részét elrabló közlekedés ésszerűbb és elviselhetőbb legyen. Így az élhetőség szempontjából az egyik legfontosabb kihívás, hogy a városokban az utazási távolságok rövidüljenek, az autóhasználat és a környezetszennyezés csökkenjen, az utazási célok egyre közelebb kerüljenek. Ebben meghatározó szerepe van a várostervezésnek, illetve az átgondolt fejlesztési koncepciók megalkotásának. Hát a többi között ezért is láttunk parkolóban álló autókat, kerékpárosokat, autóbuszon, vonaton utazókat számláló fiatalokat. Mindezekből is érezhetjük, hogy Dunaújváros is megkezdte a város Fenntartható Városi Mobilitási Tervének kidolgozását. Ez terv hosszú távon meghatározza majd a város közlekedésfejlesztési irányait; célja a mindenki számára hozzáférhető, biztonságos, tiszta, hatékony és fenntartható közlekedés megvalósítása.
- Ennek egyik lépése a jelenlegi helyzet és a várható igények feltérképezése- tudtuk meg Botyánszki Tamás projektmenedzsertől- Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztály:
- Mivel a város nem rendelkezik friss adatokkal a dunaújvárosiak és a Dunaújvárosban közlekedők mobilitási szokásairól, illetve a Dunaújváros közútjait és közösségi közlekedését használó forgalom aktuális helyzetéről, a felmérések eredményei hiánypótlóak lesznek a forgalomszámlálásokat, kikérdezések is kiegészítik. Kérdezőbiztosok fognak városlakókat megszólítani illetve otthonukban felkeresni. De a kutatás részét képezik a korábban már összegyűjtött vélemények és javaslatok is.
Autóbusz, kerékpár, személyautó, vasút, no és a gyaloglási szokásaink mind-mind górcső alá kerülnek.
- Hatalmas mennyiségű anyagról van szó…
- Valóban, ezt a rengeteg adatot megfelelően értékelni nagyon sok idő. A projekt befejezése jövő tavasszal várható, de egyes részeredmények már idén is rendelkezésre állnak majd, segítendő az aktuális tervezési és fejlesztési folyamatokat.
- Mondjuk, ha sűríteni kell bizonyos időszakokban egyes járatokat?
- A helyi közösségi közlekedési közszolgáltatás megrendelője az önkormányzat, a mobilitási terv birtokában pedig adott lesz a lehetőség, hogy egy, az aktuális igényekhez jobban illeszkedő szolgáltatásról szóló javaslat kerülhessen a döntéshozók elé. A távolabbi cél az, hogy az egész város tervezése, csomópontok, parkolók, kerékpárutak, bevásárló központok, emobilitás úgy valósuljon meg a városlakók elvárásait kiszolgálva, hogy Dunaújváros hosszú távon is élhető és lakható település legyen.


A város és környékének közlekedési helyzetével kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat folyamatosan várjuk a sump@pmh.dunanet.hu e-mail címre, a projekttel kapcsolatos információk pedig elérhetőek a http://dunaujvaros.hu/sump oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.