Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2011. Február 24. 23:18, csütörtök | Helyi

Saját fülével hallotta a polgármester...

Saját fülével hallotta a polgármester...

A 2011 február 24-i rendkívüli közgyűlés döntött az idei ivóvíz- és szennyvízdíjakról, helyi média-átalakításáról, csúcskazán beruházásról, a női kézilabda sportegyesület átmeneti támogatásáról, a kézilabda akadémiáról

Sürgősséggel egy plusz előterjesztést vitt a közgyűlés elé Cserna Gábor polgármester. Ez pedig a Dunaújvárosi Női Kézilabda Közhasznú Sportegyesület kérése volt időleges anyagi támogatásért. Másként a bajnoki szezon végigvitele kérdéses. Az eddigi kezdeményezés, az „Írd be magad a történetünkbe” jelmondat ugyanis még nem fordult termőre.

A közgyűlés 5 millió forint, ez év végéig visszafizetendő támogatást szavazott meg a női kézilabda sportegyesületnek.

Elgondolkodtató részlettel ismerkedhetett meg a város nyilvánossága a közgyűlésen tárgyalt csúcskazán beruházással összefüggésben. Az előterjesztés lényege, hogy a Béke téren levő Autó Formula Kft. gazdasági társaságot hozott létre HF Formula Kft. néven, amely területet biztosít az Energott Kft.-nek, mint szakmai befektetőnek egy földgáztüzelésű 40 – 45 MW teljesítményű távhőtermelő csúcskazánház beruházására. A mintegy 750 millió forint értékű beruházást – bankhitel igénybevételével – az Energott Kft. finanszírozza. Az önkormányzat 50%-ban résztulajdonosa lehet a HF Formula Kft.-nek, ha félmillió forinttal hozzájárul az ügylethez.

Miért van erre szükség, mekkora lehet az önkormányzat kockázata, az előző közgyűlésen emlegetett vasműs fenyegetésnek mi a reális alapja, van-e ennek írásos nyoma? Záporoztak a kérdések ellenzéki oldalról. Cserna Gábor polgármester válaszából elképesztő részleteket hallhatott meg, akinek füle volt meghallani az ilyesmit. Az adventi randevú idején történt: többen is jelen voltak az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatójával, Valerij Naumenkoval folytatott tárgyaláson. A polgármester megjegyezte, hogy tud oroszul és a saját fülével hallotta, amikor Naumenko megjegyezte, hogy szép karácsonyra készülhet a város, tíz fokos lakásokban a városiakat nem az adventi rendezvény fogja érdekelni. Azt is megjegyezte a polgármester, ha erről lenne írás, továbbléptek volna.

A közgyűlés végül megszavazta az előterjesztésben foglaltakat.

Az ügyhöz tartozik, hogy az előterjesztés két nappal korábbi gazdasági bizottsági tárgyalásán Pikóné Perjési Irén, a DVCSH Kft. ógyvezető igazgatója megemlítette: novemberben – a vasművel folytatott vita idején - kizárólag a gázmotoros erőművek (Verebély út, Épírők út, kórház) biztosították a város 19200 lakásának hőszolgáltatását. A csúcs-fűtőműtre azért van szükség, hogy az ÍSD Dunaferr Zrt-től teljesen függetlenül is biztosítható legyen a város távhőellátása a csikorgóan hideg téli hónapokban is. Ebből következik, hogy csak téli – rásegítő – szerepe lesz a csúcs fűtőműnek, amelynek a következő fűtési idényre kell elkészülnie. Egészen más lesz Dunaújváros tárgyalási poziciója, ha nem lesz kiszolgáltatott helyzetben. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy az ISD Dunaferr Zrt. részt vegyen a jövőben a város távhőellátásában.

Vita után döntött a közgyűlés a 2011. évi ivóvíz-, szennyvízelvezetési és –tisztítási díjakról. A köbméterenkénti lakossági ivóvízdíj 6,7%-kal emelkedik és 193,2 Ft. lesz. Ugyanez nem lakossági célú fogyasztásnál 241 Ft/m³ lesz. A szennyvízelvezetés és és tisztítás együttes lakossági díja 4,7%-kal emelkedik és 245,1 Ft/m³, míg a közületek, cégek számára ugyanez 307,7 Ft/m³ lesz. A fenti összegből a szennyvíztisztítás díja 114,7 Ft/m³ lakossági fogyasztók esetében, egyébként 164,5 Ft/m³. A díjakat még 25% ÁFA terheli, továbbá köbméterenként néhány forint vízterhelési díj is.

Tavaly júniusban döntött arról Dunaújváros önkormányzata, hogy a helyi főiskolával közösen kézilabda akadémiát kíván létrehozni. Az időközben elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint az önkormányzat félmillió forint törzstőkével gazdasági társaságot alapít, amit a Dunaújvárosi Főiskola ötéves szerződés keretében évi 22,5 millió forinttal támogat. E támogatás meghatározott része természetbeni juttatásokban (infrastruktúra-használat) ölt testet. A testület többségi szavazattal támogatta a Dunaújvárosi Főiskola – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. megalapítását. Ügyvezetője Szemenyei István, a felügyelő bizottság tagjai: Gál Roland, Gyöngy Ottilia, Varga Richárd, szakmai vezetője Raduovics Bojana. Az öt fős szakmai tanácsadó testületbe Dobra Lászlót delegálta a közgyűlés, amely jóváhagyta az alapító okiratot és azt, hogy a létrehozott gazdasági szervezet együttműködési megállapodást kössön a városi sportiskolával, a női kézilabda sportegyesülettel a szakmai munka segítése érdekében.

Új egyezség született a Dunaújvárosi Főiskola, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és a DSTV-t működtető Splendid Art Bt. között. A közgyűlés elfogadta a Média Duna Invest Kft. ügyvezetőjének Stossek Mátyásnak a lemondását (aki nyugdíjba megy) május 31-i hatállyal és megbízza öt évre megbbízza Varga Richárdot (DSTV) az ügyvezetői teendők ellátásával. Felmondják a Kodály Zoltán utca 2 szám alatti bérleményt (egykori bölcsőde épülete), a Helyi Téma ott működő szerkesztősége költözzön át a DSTV által használt Derkovits utca 6 sz. alatti önkormányzati tulajdonú helyiségébe. A DSTV pedig igénybe veszi a Dunaújvárosi Főiskola stúdióját a költséghatékony, precizen koordinált, korszerű helyi kommunikáció megszervezése érdekében. Az önkormányzat és a főiskola ügyvédi irodát bíz meg a studióhasználat és az együttműködés részletes szabályainak kidolgozásábal, amit még majd jóvá kell hagynia a város közgyűlésének.

Foglalkozott a testületi ülés az Innopark Nonprofit Kft. támogatási kérelmével, ám a döntés arrűl szólt, hogy közvetitse a résztulajdonosoknak az önkormányzat vételi szándékát. A cél az, hogy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég legyen az Innopark.

Téma volt a Vasmű úti nyilvános illemhely üzemeltetésének ügye is. Az üzemeltetés havi 1 millió 150 ezer forintba került a DVG Zrt. kimutatása szetint. A közgyűlés döntése szerint mgszűnik a szolgáltatás ingyenessége, a díj alkalmanként 100 Ft. lesz.

A nyilt ülésrész utolsó napireni pontjaként második olvasatban is megszavazta a város 2011. évi költségvetését a két hete jóváhagyott koncepciónak megfelelően a közgyűlés. Tóth László gazdasági alpolgármester a vitában hangsúlyozta, hogy sikerült elfogadható költségvetést összeállítani, amit jóváhagyása után még tovább kell finomítani. Elemi érdek, hogy legyen jóváhagyott költségvetése Dunaújvárosnak.

A most helyi rendeletként is jóváhagyott költségvetés bevételi főösszege (amit a bejegyzett könyvvizsgáló is támogatólag hitelesített) 12 milliárd 374,7 millió forint, amit kiegészít az előző évről pénzmaradványként számításba vehető összeg, továbbá működési és felhalmozási célú hitel (kötvény + folyószámlahitel), amelyek együttes összege 7 milliárd 778 millió forint. Az így összesített bevételek együttese áll szinkronban a 2011. évi költségvetés 20 milliárd 153 millió forintos kiadási előirányzatával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 17:31, péntek | Helyi

ELTŰNÉS MIATT KERESSÜK NAGY JÁZMINT

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.